Dobře uvařená polévka přijde vhod jako hlavní jídlo i jako první chod rozsáhlejšího gastronomického pohoštění. Polévky jsou základ jídelníčku.
Při přípravě jídla slovenská fazolačka budeme potřebovat následující suroviny: 4 větší brambory, 1 plechovku sterilovaných fazolí, 1 zakysanou smetanu, 100 gramů uzeniny, 1 větší cibuli, sladkou mletou papriku, bobkový list, kmín, sůl, olej, instatntní jíšku.
Postup přípravy receptu: Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme uzeninu a zaprášíme mletou sladkou paprikou. Přidáme nadrobno nakrájené brambory, posypeme kmínem, osolíme a zalijeme vroucí vodou. Spolu s bobkovým listem vaříme po dobu zhruba 15 minut.
Fazole si necháme okapat v sítku, nasypeme je do vroucí polévky a necháme zhruba 5 minut povařit.
Nakonec do slovenské fazolačky vmícháme zakysanou smetanu. Dohustíme jíškou a necháme 5 minut provařit.
Slovenskou fazolačku podáváme s pečivem.
Další recepty
Skandinávští Vikingové dosáhli na svých cestách jako první Evropané v historii v roce 1000 břehů Severní Ameriky.
Dovařená rychlá fazolačka se podle chuti osolí, okyselí octem a dochutí česnekem a majoránkou.
Z brambor, kysaného zelí a cibule uvařená zelňačka s uzeným masem se doplní při podávání brambory nakrájenými na kostičky a uvařenými zvlášť.
Výborná játrová omáčka s rýží se nejlépe doplní kořením, poté vše ještě krátce povaříme a můžeme podávat.
Tradičně ke Slovenskému podzemí patřící slovenské ledové jeskyně se mohou pochlubit stálým celoročním zaledněním.
Charakteristicky chutnající uzená polévka s rýží se doplní na kostičky nakrájeným masem. Podáváme ji posypanou pažitkou, která v ní chutná.
Před vařením se čočka, ze které se vaří čočková polévka, přebere, propláchne, vloží do hrnce s vodou, uvede do varu a uvaří do měkka.
Tradiční zelňačka z uzených žeber se vaří do změknutí zelí, nakonec ještě pro lepší chuť doplní solí a zjemní smetanou. Pak už zbývá jen vzít do ruky lžíci a s chutí ji sníst.
Doma připravená čočková polévka s klobásou se dochutí česnekem a podle potřeby ji zahustíme připravenou máslovou jíškou a nakonec ji ještě krátce povaříme.
I v současné době má fazolačka v gastronomii své zasloužené místo. Nakonec ji ještě krátce provaříme a dochutíme polévkovým kořením a petrželkou.
Z kysaného zelí, uzené klobásy, sušených švestek, sušených hub, soli, mletého pepře, česneku, vejce a hrubé mouky připravená slovenská zelňačka se podává v hlubokém talíři nebo v jídelní misce.
Při podávání se červená zelňačka s klobásou na talíři příhodně chuťově doplní octem nebo chilli kořením.
Vydatná uzená polévka s kroupami se, když se odstaví z plotny, doplní masem nakrájenýmé na kousky, okoření majoránkou, podle potřeby osolí a ozdobí nasekanou petrželkou. Přijde vhod.
Slovenská fazolačka si získala oblibu a připravuje se pro inspirativní chuť, díky které si ji strávníci po ochutnání obvykle s úsměvem pochvalují. Když se slovenská fazolačka připraví, výsledkem bývá při podávání vyvážené sepětí chuti.
Recepty:
Jemná uzená polévka si díky své vytříbené chuti nalezla cestu jídelní stoly, podáváme ji ještě zatepla s chlebem.
Fazolačku každý zná, někdo ji zahušťuje moukou, někdo smetanou, někdo přidává orestovanou cibulku na másle s červenou mletou paprikou a někdo do ní přidává i jiné druhy luštěniny.
Po uvaření se již hotová a ještě teplá ostrá argentinská fazolačka podle estetického vkusu ozdobí na malé kostičky nakrájenou šunkou.
Z tradiční české kuchyně pocházející uzená polévka s rýží, která chutná strávníkům velkým i malým, si nalezla cestu také na stoly v našich domácnostech, pro lepší chuť do ní přidáme pepř a sůl.
Již dlouho mám v oblibě polévky, které stojí za vyzkoušení. K obědu se polévka vždy hodí.
Narazil jsem jen na nemnohé okamžiky s takovou atmosférou, jako je naplnění žaludku slastně vonícím talířem čerstvě uvařené slovenské fazolačky, ze které po jejím dovaření ještě stoupá rozvrkočená pára. Pro vaření se fajnová inspirace může hodit.