Oko

Slovenská fazolačka recept

Dobře uvařená polévka přijde vhod jako hlavní jídlo i jako první chod rozsáhlejšího gastronomického pohoštění. Polévky jsou základ jídelníčku.

Při přípravě jídla slovenská fazolačka budeme potřebovat následující suroviny: 4 větší brambory, 1 plechovku sterilovaných fazolí, 1 zakysanou smetanu, 100 gramů uzeniny, 1 větší cibuli, sladkou mletou papriku, bobkový list, kmín, sůl, olej, instatntní jíšku.

Postup přípravy receptu: Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme uzeninu a zaprášíme mletou sladkou paprikou. Přidáme nadrobno nakrájené brambory, posypeme kmínem, osolíme a zalijeme vroucí vodou. Spolu s bobkovým listem vaříme po dobu zhruba 15 minut.

Fazole si necháme okapat v sítku, nasypeme je do vroucí polévky a necháme zhruba 5 minut povařit.

Nakonec do slovenské fazolačky vmícháme zakysanou smetanu. Dohustíme jíškou a necháme 5 minut provařit.

Slovenskou fazolačku podáváme s pečivem.


Další recepty

Skandinávští Vikingové dosáhli na svých cestách jako první Evropané v historii v roce 1000 břehů Severní Ameriky.

Dovařená rychlá fazolačka se podle chuti osolí, okyselí octem a dochutí česnekem a majoránkou.

Z brambor, kysaného zelí a cibule uvařená zelňačka s uzeným masem se doplní při podávání brambory nakrájenými na kostičky a uvařenými zvlášť.

Výborná játrová omáčka s rýží se nejlépe doplní kořením, poté vše ještě krátce povaříme a můžeme podávat.

Tradičně ke Slovenskému podzemí patřící slovenské ledové jeskyně se mohou pochlubit stálým celoročním zaledněním.

Charakteristicky chutnající uzená polévka s rýží se doplní na kostičky nakrájeným masem. Podáváme ji posypanou pažitkou, která v ní chutná.

Před vařením se čočka, ze které se vaří čočková polévka, přebere, propláchne, vloží do hrnce s vodou, uvede do varu a uvaří do měkka.

Tradiční zelňačka z uzených žeber se vaří do změknutí zelí, nakonec ještě pro lepší chuť doplní solí a zjemní smetanou. Pak už zbývá jen vzít do ruky lžíci a s chutí ji sníst.

Doma připravená čočková polévka s klobásou se dochutí česnekem a podle potřeby ji zahustíme připravenou máslovou jíškou a nakonec ji ještě krátce povaříme.

I v současné době má fazolačka v gastronomii své zasloužené místo. Nakonec ji ještě krátce provaříme a dochutíme polévkovým kořením a petrželkou.

Z kysaného zelí, uzené klobásy, sušených švestek, sušených hub, soli, mletého pepře, česneku, vejce a hrubé mouky připravená slovenská zelňačka se podává v hlubokém talíři nebo v jídelní misce.

Při podávání se červená zelňačka s klobásou na talíři příhodně chuťově doplní octem nebo chilli kořením.

Vydatná uzená polévka s kroupami se, když se odstaví z plotny, doplní masem nakrájenýmé na kousky, okoření majoránkou, podle potřeby osolí a ozdobí nasekanou petrželkou. Přijde vhod.

Slovenská fazolačka si získala oblibu a připravuje se pro inspirativní chuť, díky které si ji strávníci po ochutnání obvykle s úsměvem pochvalují. Když se slovenská fazolačka připraví, výsledkem bývá při podávání vyvážené sepětí chuti.

Recepty:

Jemná uzená polévka si díky své vytříbené chuti nalezla cestu jídelní stoly, podáváme ji ještě zatepla s chlebem.

Fazolačku každý zná, někdo ji zahušťuje moukou, někdo smetanou, někdo přidává orestovanou cibulku na másle s červenou mletou paprikou a někdo do ní přidává i jiné druhy luštěniny.

Po uvaření se již hotová a ještě teplá ostrá argentinská fazolačka podle estetického vkusu ozdobí na malé kostičky nakrájenou šunkou.

Z tradiční české kuchyně pocházející uzená polévka s rýží, která chutná strávníkům velkým i malým, si nalezla cestu také na stoly v našich domácnostech, pro lepší chuť do ní přidáme pepř a sůl.

Již dlouho mám v oblibě polévky, které stojí za vyzkoušení. K obědu se polévka vždy hodí.

Narazil jsem jen na nemnohé okamžiky s takovou atmosférou, jako je naplnění žaludku slastně vonícím talířem čerstvě uvařené slovenské fazolačky, ze které po jejím dovaření ještě stoupá rozvrkočená pára. Pro vaření se fajnová inspirace může hodit.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů