Oko

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy obsahují tuky, a přesto prospívají zdraví. Zlepšují trávení a pomáhají odbourávat škodlivé látky

Vlašské ořechy
Vlašské ořechy obsahují tuky a přesto prospívají zdraví.

Vlašské ořechy jsou plodem ořešáku královského (Juglans regia), listnatého stromu, který lze nalézt téměř ve všech oblastech mírného pásma severní polokoule. Původ ořešáku královského je nejasný. Dříve se uvádělo, že pochází z Persie. Protože ořešáky rostou souvisle od Evropy přes celé území střední Asie až po himálajské podhůří, lze se o přesnějším určení jen dohadovat. Do střední Evropy se dostaly pravděpodobně z Balkánu už v době starověku, často byly vysazovány i v době římské říše. V sedmnáctém století je Evropané přivezli do Ameriky. Dnes je známo na dvacet odrůd ořešáku královského, které se od sebe na první pohled odlišují tvarem koruny.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy mají vysoký obsah tuků (až sedmdesát procent), z nichž většinu tvoří zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny a další látky, které působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním. Kromě toho obsahují aminokyselinu L-arginin který má v organismu řadu důležitých funkcí. Ovlivňuje transport dusíku, který se podílí na správné průchodnosti cév, zvyšuje produkci růstových hormonů a podporuje spalování tělesného tuku, urychluje hojení ran, má příznivý vliv na mužskou potenci a na pohyb spermií a stimuluje imunitní systém organismu a tělesnou i duševní aktivitu.

Vlašské ořechy jsou zvláštní velmi vysokým obsahem antioxidantů v osemení - hnědé slupce jader. Jsou v ní například fenolové sloučeniny, které brání nežádoucí oxidaci tukových látek v těle. K antioxidantům patří i vitamin E, který vlašské ořechy ve velké míře obsahují. Zpomaluje stárnutí buněk, usnadňuje využití kyslíku a umožňuje tak podávat vyšší výkony, odstraňuje únavu, snižuje krevní tlak, riziko vzniku infarktu a náhlých příhod mozkových. Zejména jeho složky alfa-tokoferol a gama-tokoferol, které obsahují vlašské ořechy se řadí k nejúčinnějším látkám tohoto druhu.

Všechny důležité látky jsou obsaženy v ořechovém oleji, který se získává ze zralých plodů a může nahradit jiné rostlinné oleje. Například kyselina linolenová, kterou ořechový olej obsahuje, podporuje vývoj svalové hmoty a zvýšené spalování tuků při tělesné aktivitě.

Navzdory zažité představě nevede přiměřená konzumace vlašských ořechů k tloustnutí. Odborníci doporučují zařadit na jídelníček zdravých lidí tři až pět vlašských ořechů denně. Lidé se zvýšenou hladinou škodlivého LDL cholesterolu by podle nejnovějších studií měli sníst denně osm až třináct vlašských ořechů.

Další využití ořešáku

V červnu a srpnu, tedy před sklizní vlašských ořechů, se sbírají listy a zelené oplodí s nezralými a měkkými plody a rychle se suší. Tímto způsobem lze získat účinnou látku, která se používá ve formě odvaru při léčbě nechutenství a poruch trávení. Dále listy obsahují třísloviny, vitamin C, hořčiny a další látky. Odvar působí protizánětlivě a pomáhá proti některým bakteriálním onemocněním. Doporučuje se i v podobě obkladů, koupelí a ke kloktání. Ořechové koupele pomáhají omezovat nadměrné pocení nohou a potlačují ekzémy, opary a některé vyrážky.

Ořechové listí, nezralé plody a kůra jsou zdrojem naftochioninů, látek přírodního původu obsahujících pigmenty. Ty reagují s aminokyselinami v pokožce a ta tmavne. Z ořešáku se proto vyrábějí přísady do opalovacích krémů a šamponů i přírodní hnědé barvivo. Výtažek z listů a oplodí odpuzuje hmyz a je součástí repelentů.

Kůra ořešáku má mírně projímavé účinky. Tradiční medicína ji doporučuje mimo jiné k léčbě syfilidy a onemocnění parazity. V mnoha evropských zemích se nezralé plody vlašského ořechu nakládají do směsi lihu a koření ze které se vyrábí likér ořechovka doporučovaný na zažívací potíže.

Skladování vlašských ořechů

Vlašské ořechy určené ke skladování musí být dostatečně vyschlé. Pronikne-li pod skořápku voda, mohou vzniknout nebezpečné plísně, například Aspergillus flavus, způsobující onemocnění aspergilózou. Zvláštností této plísně je produkce jedovatých látek aflatoxinů, které poškozují játra a prokazatelně podporují vznik zhoubných nádorů. Aflatoxiny vznikají při pokojových teplotách, takže se jim daří v bytech. Je proto vhodné ukládat suché ořechy do chladničky, i když se tím snižuje obsah některých vitaminů. Vlašské ořechy s viditelnými stopami plísně bychom v žádném případě neměli konzumovat.

Podmínky pěstování vlašských ořechů

Ořešák potřebuje k růstu dostatečně provzdušněnou zásaditou půdu, ne příliš suchou ani podmáčenou. Nedaří se mu v místech, kde je příliš vystaven větru a mrazu. Má rád světlo, ale dokáže se vyrovnat i s jeho nedostatkem.

Pokud je ořešák stíněn dalšími stomy, vytvoří vyšší a méně rozložitou korunu o výšce až třiceti pěti metrů. Roste-li osamoceně na dostatečně prosvětleném stanovišti, rozkládá se jeho koruna do šířky. I takové stromy mohou mít až patnáctimetrovou výšku. Délka života ořešáku je přibližně sto let, výjimkou však nejsou ani starší až třistaleté stromy. Plodit začíná ořešák nejdříve ve věku osmi až deseti let. Z dospělého stromu lze získat ročně přibližně padesát kilogramů vlašských ořechů.


Další články

Olivový olej, nektar ze Středomoří.
Koupel je pro člověka časem odpočinku.
Tradiční čínská medicína
Perlivá voda je chladivý nápoj pro parné letní dny.
Tlak je fyzikální veličina, s jejímž působením se setkáváme v každodenním životě.

Vlašské ořechy mají vysoký obsah tuků, z nichž většinu tvoří nenasycené mastné kyseliny a další látky, které působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním.

Yin.cz